Mitä ovat Vihreät vaatteet?

Vihreät vaatteet ovat päällepuettavia, vartaloa peittäviä, usein kankaisia tuotteita, jotka ovat vastuullisia eli ekologisia, eettisiä ja läpinäkyviä koko elinkaarensa osalta. Ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, eivätkä rasita ympäristöä. Käyttävät harkiten rajallisia luonnonvarojamme, kiertotalouden mukaisesti. Ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä. Edistävät tasa-arvoa, terveyttä ja onnellisuutta. Kunnioittavat elämää kaikissa muodoissaan.

 

Mikä tekee vaatteista vastuuttomia?

Vaateteollisuus on yksi harvoista teollisuudenaloista, jotka edelleen vaativat paljon käsityötä ja työvoimaa: Jokainen vaate on ihmisen tekemä. Yksi vaate on voinut mennä kymmenien käsien kautta ja kiertää jopa maailman ympäri, ennen kuin se löytää tiensä kaupan hyllylle. Vaatteen matka raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi onkin monimutkainen ja pitkä prosessi, joka vaatii paljon raaka-aineita, vettä sekä energiaa, ja rasittaa monella tapaa niin alalla työskenteleviä ihmisiä kuin ympäristöäkin.

Kun nykyinen teollinen tapa tuottaa materiaaleja ja valmistaa vaatteita on kehitetty, ei ympäristökysymyksillä tai työntekijöiden oikeuksilla ollut suurta arvoa. Tästä syystä nykyinen vaateteollisuuden järjestelmä onkin rakentunut vastuuttomalle pohjalle.

Globalisaation myötä vaatteiden tuotanto on siirtynyt halvan työvoiman maihin, jolloin myös työn hinta on laskenut. Hieman matalampi hintataso ei ole vielä tehnyt vaatealasta vastuutonta, vaan se, että on lähdetty hintakilpailuun, jossa loppua ei näy. Kovan hintapaineen alla materiaalien tuotantopaikat ja vaatteita valmistavat tehtaat laiminlyövät ympäristöä ja työntekijöitään, jotta pysyvät mukana tiukkenevassa kilpailussa.

Vaateyritykset ummistavat silmänsä epäekologiselle ja epäeettiselle tuotannolle, sillä tärkeintä on saada vaatteita halpaan hintaan. Suurin osa tällä hetkellä tuotetuista vaatteista onkin valmistettu vastuuttomissa olosuhteissa.

 

Mikä materiaali on ekologisin?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Raaka-aine voi itsessään olla ekologinen, mutta sen prosessointi kankaaksi ja siihen tehdyt viimeistelyt voivat kumota raaka-aineen ympäristöhyödyt. Materiaaleja voidaan myös tuottaa ja valmistaa todella monella eri tavalla, joten yksi ja sama materiaali voi olla valmistettu ekologisesti tai epäekologisesti. Riippuu paljon myös vaatteen käyttötarkoituksesta, mikä materiaali on juuri kyseiseen vaatteeseen ekologisin vaihtoehto. Esimerkiksi kovalla kulutuksella oleva työvaate on ehkä parempi valmistaa tekokuidusta sen kestävyyden takia.

Materiaalin ekologisuudessa tulee ottaa huomioon: Luonnonvarojen ja energian kulutus. Materiaalin valmistuksen, värjäyksen ja viimeistelyjen ympäristövaikutukset. Vaatteen käyttöaste, elinikä ja huollon ympäristökuormitus. Vaatteen kierrätys ja se, kuinka tehokkaasti raaka-ainetta voidaan hyödyntää uudelleen.

Voidaan sanoa, että kaksi tuotannoltaan epäekologisinta materiaalia ovat puuvilla ja polyesteri – nämä ovat samalla myös kaksi tällä hetkellä eniten käytettyä tekstiilimateriaalia. Vastavuoroisesti tuotannoltaan ekologisimmasta päästä ovat esimerkiksi hamppu, lyocell ja kierrätyskuidut.

Lue lisää materiaaleista täältä.

 

Miksi vastuulliset vaatteet ovat kalliita?

Ajassa ei tarvitse mennä kuin muutama vuosikymmen taaksepäin ja viiden euron T-paita olisi ollut suuren suuri ihmetyksen aihe. Nyt on toisin. Olemme todella lyhyessä ajassa tottuneet siihen, että vaatteen kuin vaatteen voi saada niin halpaan hintaan, ettei sitä edes kukkarossa huomaa.

Halvat hinnat on saatu aikaiseksi viemällä tuotanto halvan työvoiman maihin ja lähtemällä mukaan yhä tiukkenevaan hintakilpailuun. Samalla on unohdettu, että todellisuudessa moni joutuu maksamaan todella kovan hinnan meidän näennäisesti halvoista vaatteistamme. Vaatekauppojen rekeissä roikkuvien vaatteiden hinnoissa ei ole mukana tuotannon todellisia kustannuksia: Ei tuotannon aiheuttamia ympäristöhaittoja. Ei ihmisoikeuksien polkemista. Ei sairastumisia ja jopa kuolemia, joita vastuuton tuotanto aiheuttaa.

Eivät vastuulliset vaatteet ole siis kalliita, vaan vastuuttomat vaatteet liian halpoja. Kysymys pitäisikin kääntää päälaelleen: Miksi vastuuttomat vaatteet ovat halpoja?