Mistä vihreitä vaatteita voi ostaa?

Suomessa ekologisten vaatteiden ostaminen on vielä työn takana, mutta ei suinkaan mahdotonta.

Joillain suuremmilla merkeillä on pieni ekologinen mallistonsa, esimerkiksi H&M:lta ja Vilalta löytyy luomupuuvillasta tehtyjä tuotteita, sekä Nansolla on Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita.

JJ ECO T-paita

Jack&Jonesilla on JJ ECO -mallisto, joka sisältää T-paitoja, farkkuja ja huppareita. Malliston tuotteet on Reilun kaupan kriteerien mukaisia, ja ne on tehty luomupuuvillasta. Kankaat ja langat on värjätty kasviperäisillä väriaineilla.

JC:llä on ECO Cotton -farkkumallisto, johon kuuluu mm. KRAV-sertifioidusta puuvillasta tehtyjä Crocker -farkkuja, joilla on Joutsenmerkki. Myös Levi’s ja Wrangler valmistavat luonnonmukaisesta puuvillasta tehtyä farkkuja, joita voi ostaa JC:ltä.

Myös muutavat isot tavaratalot Suomessa ovat alkaneet myydä ekologisia vaatteita. Tuotteet eivätkä välttämättä ole suunnittelultaan erikoisia, mutta tarvitseehan sitä myös yksinkertaisia perustuotteita. Anttilat myyvät Switcher-mallistoa, joka sisältää trikootuotteita. Malliston vaatteilla on Reilun kaupan hyväksyntä ja ne ovat tehty luomupuuvillasta. Yritys on toiminut ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioiden hyväksi jo 1980-luvulta saakka. Sokos-tavarataloista saa Naturaline-tuotteita, jotka ovat luonnonmukaisesti ja vastuullisesti tuotettuja.

Joitain ekologisia ja eettisiä vaatteita löytää myös mm. Ekokauppa Ekolosta, Ruohonjuuresta ja Maailmakaupoista.

Vain ekologisiin vaatteisiin keskittynyttä vaatekauppaa ei vielä Suomesta löydy, mutta ei tarvitse mennä kuin meren yli Tukholmaan, että tällainen kauppa löytyy: Ekovaruhuset myy monia mielenkiintoisia ekologisia merkkejä (lista tuotemerkeistä löytyy kaupan nettisivuilta). Ehkä meilläkin jonain päivänä on tämänkaltainen ekovaatekauppa.

Mutta tätä odotellessa onhan meillä netti: sieltä löytää jos jonkinlaisia ekologisia vaatteita. Kaikista nettikaupoista ei saa tilattua Suomeen, kuten monesta yhdysvaltalaisesta kaupasta, mutta toisaalta: vaatteiden rahtaaminen sieltä saakka ei edes olisi mitä ekologisin vaihtoehto.

People Tree Richard Nicoll Dress (Equa-nettikaupasta)

Muutama nettikauppa Euroopasta: Saksalaisessa FairWear-nettikaupassa on laaja valikoima vaatteita, mutta ostosten tekeminen vaatii hieman saksankielen taitoa, koska nettikauppa on valitettavasti vain saksankielinen. Brittiläisen Equa-nettikaupan tarjonnasta löytyy monia mielenkiintoisia merkkejä, kuten Kuyichi, Edun, Del Forte, Ciel jne. Vaatteiden lisäksi Equasta löytyy mm. kenkiä, laukkuja ja koruja.

Myös Suomesta löytyy ekologisia ja eettisiä vaatteita myyviä nettikauppoja, mm. Inti Shop ja Karma Wear, josta löytyy mm. People Treen tuotteita.

Joillain vaatemerkeillä on nettikauppa myös omilla sivuillaan, esimerkiksi: THTC, Rabbi, Enamore ja People Tree.

Aivan oma lukunsa on tietenkin kierrätysmateriaaleja käyttävät merkit sekä kirpparit, kierrätyskeskukset yms. Näistä lisää tuonnempana!

Jaa:

4 thoughts on “Mistä vihreitä vaatteita voi ostaa?

 1. Hei Mirka,
  En tunne Lille Barn -merkkiä entuudestaan, mutta nettisivuihin perehtymisen jälkeen opin seuraavaa:

  Kaikki tuotteet tehdään EU:n alueella, joka takaa suht hyvät eettiset työolosuhteet, sillä EU:n sisällä laki on paljon tiukempi kuin esim. Intiassa tai Kiinassa.

  Osa tuotteista on luomupuuvillaa, joka on paljon ekologisempi vaihtoehto kuin tavallinen puuvilla.
  (lisää puuvillan tuotannosta esim. täältä: http://www.vihreatvaatteet.com/puuvillan-salaiset-ainesosat/)

  Tosin nettisivuilla ei ole kerrottu sen tarkemmin, onko luomupuuvilla jonkun ulkopuolisen tahon luomuksi hyväksymä vai ei (eli onko sillä luomusertifikaattia vai ei). Ylipäätään, kun ostaa luomuksi tai muuten ekologiseksi väitettyjä tuotteita, kannattaa katsoa, löytyykö tuotteesta jokin ympäristösertifikaatti (joita löytyy mm. täältä: http://www.vihreatvaatteet.com/mista-tietaa-etta-vaate-on-ekologinen/)

  Tämän enempää tietoa ekologisuudesta ei nettisivuilta löytynyt. Eli näiden tietojen perusteella sanoisin, että Lille Barn on ainakin keskivertovaatemerkkiä ekologisempi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.